Розкажіть про нострифікацію

Це процедура визнання дійсним документу про освіту, який видано в іншій країні, тобто визнання його рівноцінності подібному документу в даній державі. Вона потрібна для того, що учбові програми у різних країнах мають певні відміни, так наприклад, середня освіта у Чеській республіці триває 13 років, а в Україні, на сьогодні, лише 11. Нострифікувати треба як атестат про середню освіту, так і диплом, виданий в Україні. Без цієї процедури неможливо подати документи до ВУЗів Чехії. Також нострифікація потрібна для українського диплома бакалавра, при вступу до магістратури.

З чого складається процес проходження нострифікациї у Чеській республіці. Як проходить нострифікація?

Ця процедура складається з надання певних документів до спеціальної комісії при магістраті даного міста, складання іспитів з декількох учбових дисциплін, отримання документів, які підтверджують визнання атестату. Процес нострифікації середньої та вищої освіти має свої істотні відмінності та проходить у різних установах.

Які документи необхідно надати для отримання нострифікації атестату про середню або середню спеціальну освіту?

Необхідно надати: нотаріально завірену копію атестату, нотаріально завірену копію додатку до нього (відмітки), учбовий план з переліком всіх дисциплін, які вивчалися протягом останніх трьох років (9, 10, 11 класи), та кількості годин викладання, з підсумком за кожен рік та за весь період. Треба зауважити, що кількість годин з усіх дисциплін за один рік повинна бути не менше 1000. Подавати цей документ треба на офіційному бланку учбового закладу з печаткою та підписом директора. Всі документи краще мати у двох примірниках, щоб один залишався у вашому розпорядженні. Ці документи повинні бути перекладені на чеську мову, якщо в них зустрічається абревіатура, то її треба розшифровувати. Такий переклад має право робити тільки спеціальний судовий перекладач. Крім вище названих документів магістрат може вимагати ліцензію учбового закладу, атестат якого ви отримали, але ця умова не обов’язкова.

Як і куди надаються документи?

Документи надаються за місцем помешкання абітурієнта у Чехії. У нашому випадку мова йде про Прагу, тому що Освітній центр Associatio (ОЦА), де учні будуть проходити мовні курси, знаходиться у цьому місті. Держмито при цьому складає 1000 чеських крон. Для надання документів на нострифікацію не обов’язкова власна присутність. Достатньо оформити нотаріальне доручення на ім’я співробітника ОЦА, котрий буде займатися підготовкою та подачею ваших документів. Доручення оформлюється батьками або особами, що їх замінюють, з правом субституції (передоручення) на 3-ю особу. За чеським законодавством неповнолітній не має права підписувати самостійно доручення, тому потрібно два документи: доручення від неповнолітнього на ім’я співробітника ОЦА та заяви батьків з дозволом підписувати доручення дитині.

Який час потрібен для розгляду документів на нострифікацію?

Комісія розглядає документи протягом 30-60 діб, тому краще поквапитись з їх оформленням та подачею. Співробітники ОЦА повністю беруть на себе цю важливу частину роботи. Коли все зроблено вчасно, то у листопаді-грудні учні вже дізнаються про те, які екзамени їм доведеться складати.

Яким чином можна довідатися про рішення магістрату?

Рішення висилається поштою на адресу ОЦА. Зазвичай атестат визнається частково, та надається перелік екзаменів, що треба скласти для його підтвердження. Кількість екзаменів коливається у межах 2-4. Також вказується адреса гімназії, куди треба звернутися. Туди учні їдуть самостійно, де дізнаються про дати складання іспитів.

Які труднощі виникають при розгляданні атестату про середню освіту у магістраті?

Іноді у рішенні магістрату вказуються інші документи, які необхідно подати додатково, наприклад, підтвердження державного статусу учбового закладу в Україні, яким видано атестат, тобто його ліцензія. Якщо атестат отримано екстерном, то, з великою долею ймовірності, він не буде визнаний у Чеській республіці.

Як визнається атестат, який видано середнім спеціальним закладом освіти?

При отриманні освіти у коледжі, училищі зазвичай атестат визнається без складання іспитів, так як строк навчання у такому разі є не меншим ніж 12 років. Зрідка абітурієнту призначають проходити стандартну процедуру.

Складання іспитів.

Наступним етапом нострифікації є складання іспитів. Отримав рішення магістрату, необхідно звернутися до вказаного у ньому учбового закладу та дізнатися про графік складання іспитів.

Як готуватися до іспитів?

Перелік питань та список літератури видає гімназія. Все залежить від рівня знань учня, його організованості. Підготуватися до іспитів можна самостійно. Для тих, хто цього не може зробити сам, у ОЦА організовуються спеціальні платні консультації. Хтось обере варіант підготовки з репетитором, у цьому разі вам підкажуть до кого звернутися. Можна порадитися зі студентами, які вже складали ці іспити раніше і готові прийти на допомогу. А можна просто відкрити Інтернет.

Скільки часу дається на підготовку до нострифікації?

Це цілком залежить від рішення гімназії, в якій назначено складання іспитів. У більшості випадків кілька тижнів для цього є. Іспити можуть бути назначені в один чи кілька днів. Поганий результат першого екзамену може суттєво вплинути на допуск до наступного. Або навпаки, якщо на першому іспиті отримана гарна відмітка, то шанс успішного складання подальших збільшується.

Як знайти перекладача?

Це вам підкажуть в ОЦА. Його послуги оплачуються учнями додатково. Перекладач на іспиті потрібен і у тому випадку, якщо ви добре знаєте чеську мову. Справа у тому, що він може щось підказати при підготовці до відповіді, навести на правильне рішення, підтримати.

Чи складно пройти нострифікацію?

Незважаючи на те, що не кожен складає іспити з першого разу, нострифікацію проходять практично усі. Екзамени можна складати декілька разів, це лише питання часу та зусиль з боку учня, крім того, необхідно знову платити держмито. Знов таки, питання щодо складності суто індивідуальне. Все залежить від рівня підготовки учня з даного предмету. Екзаменатори дуже цінують демонстрацію широкого кругозору при відповідях з гуманітарних дисциплін та, відповідно, добре знання історії, природи, географії, економіки, культури, системи освіти Чеської республіки. Логічно, що вони бажають побачити відповідність абітурієнта менталітету Чехії.

З яких дисциплін звичай назначають іспити?

Скоріше за все вам дістануться ті предмети, на викладання яких у школі відводилося менш годин. Тобто, наприклад, учням фізико-математичного профілю випадуть іспити з хімії, біології, географії, іноземної мови. Часто призначається екзамен з суспільствознавства – учбової дисципліни, яка включає широкий спектр наук про людину, суспільство, державу, охорону навколишнього середовища та ін. Хоча на іспитах присутній перекладач, цінується знання чеської мови, вміння аргументувати свою відповідь, дискутувати.

Чи мають значення відмітки з нострифікації при подальшому вступу до ВУЗів?

Відмітки повинні бути просто позитивні. Високий чи низький бал було отримано на іспиті не має значення і не впливає на подальший вступ до ВУЗів.

Що робити, якщо з першого разу нострифікацію не пройдено?

Повторити спробу. Треба знову подавати документи, сплачувати держмито, домовлятися з гімназією, посилено готуватися заново. Тому, для кого і друга спроба не допомогла, є ще третя, але таких учнів зазвичай одиниці. З якої спроби ви пройшли нострифікацію не має ніякого значення при вступу до ВУЗу Чехії. Коли нострифікація атестату позаду, для вас відкрито шлях для вступу до ВУЗів Чеської республіки. Магістрат видає відповідний документ, завдяки якому український атестат визнається дійсним в Чехії. Обирайте потрібний вищий учбовий заклад та прямуйте далі до своєї мети! Майте на увазі, що при втраті документу про нострифікацію, дублікат не видається, так що краще на всякий випадок зробити нотаріально завірену копію.

Як отримати нострифікацію українських дипломів?

Для вступу до ВУЗів Чеської республіки необхідно визнання дійсним диплома, який було отримано в Україні. Для цього треба звернутися безпосередньо у вибраний вами вищий учбовий заклад, де питання про нострифікацію диплома вирішується на місці, тобто у самому ВУЗі. Диплом, додаток з відмітками та балами, кількістю годин, свідоцтво про шлюб (якщо воно є) повинні бути переведені чеською мовою судовим перекладачем та завірені відповідною печаткою. Рекомендується зробити дві нотаріально завірені копії цих документів. Більшість спеціальностей не потребує складання іспитів, диплом визнається автоматично та дозволяє поступати до ВУЗу. Винятком є медичний та юридичний напрямки. Вартість нострифікації залежить від навчального закладу. Для надання документів необов’язкова особиста присутність, достатньо оформити доручення на співробітника ОЦА, котрий візьме на себе цю роботу. У разі відмови у нострифікації, абітурієнт має право на апеляцію у Міністерство освіти Чеської республіки, але саму апеляцію подають до ВУЗу, який в свою чергу сам надсилає її в МО. Відмова в апеляції вкрай рідкий випадок.

Чи можна підготувати документи та пройти нострифікацію самому?

Це дуже клопітливий процес, який займає багато часу, має ряд нюансів, тому краще не ризикувати та довіритися спеціалістам. ОЦА займається цим питання не перший рік. Якщо щось викликає у вас якісь сумніви, то в Інтернеті легко можна знайти людей, котрі вже пройшли цей шлях, та поспілкуватися з цього приводу, уточнити окремі моменти.

А EuroStart бажає всім успіхів у отриманні нострифікації.

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом