Чому Прага?

Отже, моя історія починається тут, так, прямо в центрі Європи! Але перш, ніж я почну ділитися з вами своїми празькими пригодами і не тільки, я хочу розповісти хто я і навіщо взагалі вирішила писати цей блог.

Мене звати Женя Станкевич і я студентка 2-го курсу факультету міжнародних відносин в Празі. Народилась я в Новосибірську, потім переїхала з родиною в Україну, після чого доля мене привела на навчання до Праги, але і це не кінець, оскільки моя мета - жити у Франції. (Через більше, ніж 2,5 року тут будь-який текст російською здається чимось незвичним) Але об усьому по черзі)

Моя story переїзду до Праги з м. Дніпро (в ті далекі часи ще «Дніпропетровськ») - не зовсім стандартна. Справа в тому, що в 2015 році я теж, як і зараз, була студентка 2-го курсу, тільки зовсім іншого ВНЗу: Придніпровської Державної Академії Будівництва і Архітектури. При цьому слова «Чехія, Прага, чеська мова» викликали швидше купу запитань, аніж відповідей, оскільки моєю метою з 8 класу завжди була la République Française (прим.ред. Французька Республіка). Але все ж наші бажання не завжди відразу стають нашою реальністю, а процес їх досягнення, часом, перевершує навіть сам результат!

Так, отримавши від батьків пропозицію наблизитися до країни своєї мрії вже принаймні на 1000 км (що теж непогано) і з цим можливість вільного перетину кордонів (завдяки Шенгену, так, це далекий 2015, коли ще не можна було з України так просто потрапити у Францію), я погодилася на навчання в Чехії.

Рішення прийнято, далі - справа за малим. Близько року я відвідувала курси чеської в Дніпрі у викладача, який не просто зарядив мене любов'ю до мови(а чеська - зовсім не французька, повинна я вам сказати), а своєю чарівною усмішкою і позитивним настроєм просто як магніт притягував до вивчення такої абсолютно, на перший погляд, нічим не примітної чеської. Дякую, Інно Риндич! Той випадок, коли реально багато залежить від викладача.

Після першої поїздки в Чехію в листопаді 2014-го, я ще не усвідомлювала, наскільки мені пощастило, але вже була в захваті: архітектура і активне життя міста нікого не залишить байдужим. Досі пам'ятаю, як стоячи перед Obecním domem (прим.ред. Муніципальний будинок), сказала мамі «Я їду жити до Праги».

Крім того, я відкрила ту кількість туристів в Празі, яку не зустрічала ніколи в рідному місті і, прислухаючись до перехожих, розрізняла російську, українську, англійську, іспанську, німецьку, італійську і, нарешті, французьку. Вже з першої поїздки я вишукувала франкофонів всюди, не розуміючи, що їх тут стільки, що мені не варто хвилюватися про нестачу практики французької.

В результаті, з отриманням візи і закриттям 3-го вже в той час заочного курсу університету я поїхала до Праги. Підводячи підсумки за останні три роки, - Прага, Прага і ще раз Прага тому що...
1) В центрі Європи, близько до європейських країн, але з зовсім інша, набагато більш сприятлива політика цін (все в 2-2,5 рази дешевше, ніж у тій же Франції);
2) Культурний рівень на рівні будь-якої країни-сусідки, якщо, часом, не вище;
3) Чехи прості хлопці: сказали робити те до певного часу? Ні хвилиною більше/менше і конкретно те, що сказали і так у всьому. Працьовиті, але зовсім не трудоголіки;
4) Квитки на літаки по Європі за 100€ в сумі за туди-назад (зі знижками до Парижу літала за 60€);
5) Натовп російськомовних! Всюди! Добре це не лише для тих, хто боїться адаптації, але і допоможе в пошуці нових друзів (а без них дуже тужливо, де б то не було);
6) Абсолютно будь-яку мову можна вивчити тут, оскільки у всіх іншомовних і вивчають іноземну є неформальні зустрічі* для обміну досвідом по неділях;
7) Дійсно Болонська система освіти;
8) Найкомфортабельніша транспортна система;
9) Знайомства з людьми різного рангу доступні для кожного!
10) Ще ні в одній столиці я не відчувала себе так безпечно, як вдень, так і в 3 години ночі, хоч в центрі, хоч на околиці.

Таким чином, володіючи усіма особливостями типової столиці, Прага залишається унікальною і неповторною, місцем перетину багатьох культур, інтересів та їх повної і комфортної інтеграції.

To be continued...

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом