На Чехії життя не закінчується! Даремно хіба Ви до шенгену приїхали?

Так подумала я і почала готуватися до участі в проекті з міжнародного обміну студентами або так званому «Еразмус» (англ. European Region Action Scheme for the Mobility of University Students).

У програмі Еразмус бере участь більше 4 тисяч освітніх установ з 33 країн. З моменту запуску програми в 1987 році її учасниками стали понад 2,2 млн студентів. У 2010/2011 навчальному році гранти на навчання або стажування за кордоном отримали понад 231 тисячі студентів.

Достатньо масштабно, чи не так?

Для мене це була унікальна можливість, не перериваючи навчання в чеському ВУЗі, а значить і візи, нарешті реалізувати свою мрію: навчання і життя у Франції.

Сказати що я залишилася задоволена - нічого не сказати!

Потрібно, однак, попередити, що не дивлячись на всі плюси програми: нові знайомства, повна інтеграція в європейське суспільство, навчання в іншому університеті, нова адаптація, самостійність, вільне володіння мовою країни навчання ... Завжди була, є і буде складова бюрократична, яка в 99,9% стає найсерйознішим випробуванням на шляху до реалізації Ваших цілей за допомогою Еразмусу!

В моїй історії і практиці все почалося з питання про кредити (так звана система ECTS, про яку обіцяю поговорити в наступних статтях!). Від моменту відкритих дверей аж до моменту поїздки, я з усіх боків чула про те як же круто поїхати по Еразмусу, скільки ж це принесе різноманітності і корисного досвіду, але ні слова про те, що потрібно думати про те, які я предмети записую собі в навчальний план ВЖЕ ЗАРАЗ.

Адже при наявності «предметів на вибір», саме цю групу предметів можна і потрібно використовувати під час виїзду за кордон за цією програмою! А якщо ви вже здали ці предмети і вам зараховані за них кредити? Ну все, беріть з резервних або нікуди не їдьте. Ось так! І, чесно кажучи, я поки так і не знайшла відповідь з якої причини працівники, які сидять в міжнародному відділі (International office) не говорять про це з самого початку. Але тепер ви озброєні в будь-якому випадку.

Програми починаючи з другого семестру другого курсу (найраніше, коли можна поїхати куди-небудь за Еразмус), запропоновані в рамках обміну, в 80% англійською. Щоб вибрати щось на мові країни, в яку ви їдете, доведеться постаратися (що стало ще одним з перших розчарувань на шляху до моєї мрії, оскільки я категорично не хотіла вчитися ні на якій мові, крім французької! Щоб зрозуміти мої принципи, послухайте хоч раз як французи розмовляють англійською

Наступний етап: набрати бали, щоб пройти конкурс і поїхати в бажаний університет.

Бали діляться на 3 частини: участь у допомозі приїжджим студентам (Buddy System), середній бал навчання і мовний тест.

Buddy System це ще одна унікальна можливість познайомитися з людьми з усього світу НЕ виїжджаючи з країни! Суть: ви допомагаєте таким же студентам як і ви вирішувати проблеми насущні по їхньому приїзду в моєму випадку до Прагу (бо я вчуся в празькому університеті). За хорошу роботу, міжнародний відділ університету додасть Вам у відбірковому турі по Еразмусу 10 балів. Але ці 10 балів, насправді, не мають таку важливість у всьому оцінюванні, оскільки більш вагому частину беруть середній бал і тест. Зате той досвід, який ви отримаєте і знайомства, які приведуть Вас до самих несподіваних результатів і поворотів (Ви часто в банку переводите з французької на чеську і навпаки, тому що як чехи, так і французи обламуються вчити англійську? Я - ні, але тепер у мене є і такий досвід! Буквально, синхронного перекладача: D), принесуть Вам куди більше користі!!!

Знайшли бажаний університет і сподобалася якась програма або окремі предмети? Далі: бачу ціль не бачу перешкод! Мовний тест від ВШЕ.

Заснований тест на ваших знаннях ДО вступу до університету і ті, що вам дали за перші 2 курсу у ВНЗ, так що не забувайте вчитися протягом усього часу! Ну і для підготовки до тесту реально досить відвідувати всі пари за обраним мови навчання і в кінці повторити правила граматики пройдені за останні семестри і вуаля!

На замітку: вибираючи мовою навчання будь-яку іншу відмінну від вашої рідної (що заборонено) і англійської, тобто залишається тільки мова країни навчання, ви автоматично виходите в десятку лідерів і підвищуєте шанси на успіх відсотків на 90. Чому? Чеські студенти, в більшості своїй, величезні ледарі, які протягом усього свого життя дуже з великими труднощами і дуже рідко виїжджають кудись: краще своя маленька Чехія, ніж весь цей великий незрозумілий світ - їх девіз! Так що вивчення англійської вимагає від них неймовірних зусиль, але оскільки більше їм що-небудь вчити не хочеться, вони витрачають весь свій час на неї, усвідомлюючи, що без неї вони просто не виживуть (тим більше в сфері торгівлі ..). Ну так і виходить, що попит на всі престижні університети і їх програми англійською просто перебиті, тоді як інші європейські мови вибирають набагато рідше, а при працевлаштуванні для наших, російськомовних студентів в Чехії, краще, ніж додаткова європейська мова може бути тільки вагомий досвід роботи.

Тест зданий, середній бал відмінний, студентам з інших країн допомогли. Справа за документами.

Три глобальних питання, які потрібно вирішити перед від'їздом: Чи потрібно оформляти візу? Де я буду жити? А чи вистачить мені грошей?

Мій досвід: візу я оформляла. І це було саме трудомістке питання з усіх трьох.

Якщо коротко: я народилася в Новосибірську, отримала українське громадянство, являюся студенткою чеського університету, їду за програмою обміну вчитися у фанцузскій вуз і повинна оформляти візу ... увага..в столиці Австрії, у Відні.

Приблизно так виглядає половина питань, які мені доводилося вирішувати до того як я нарешті сіла в автобус і поїхала до Франції.

Якщо вже бути до кінця відвертою, то дійти до фіналу мені допомогла безмежна любов до французького: будь вся ця паперова метушня на будь-якій іншій мові, я б один раз за неї взявшись, кинула на півдорозі, бо просто не вистачило б енергії і сил.

Житло у Франції (а ще конкретніше, вибравши єдиний ВНЗ з повністю французькою програмою, моїм містом стала Ніцца), особливо, на Лазурному березі за доступною ціною - питання не з легких. А коли ще приймаючий ВНЗ пише «ми не ведемо ніяке співробітництво з місцевими гуртожитками, займайтеся цим самі, ось сайт ..», емоції так і переповнюють.

Французькі общаги хотіли від мене: реєстрації на сайті до 31/05 (по датах це був окремий треш, тому що тест я писала на початку лютого, результати були на початку березня, але чеський вуз подав мою заявку до французького ВНЗ тільки на початку травня ... відповідь французи дали 14/05 і для оформлення необхідних документів ФРАНЦУЗЬКОЮ і відправки їх ЗВИЧАЙНОЮ ПОШТОЮ залишалося приблизно 2 тижні. Це мало. ДУЖЕ мало), відправлення документів до цієї ж дати, очікування негативної відповіді до 24/06 в першому колі, отримання позитивної відповіді 12/07, відправки на протязі 8 днів після отримання позитивної відповіді ЗВИЧАЙНОЮ поштою ще однієї стопки документів (включаючи гаранта, який стане Вашим поручителем на території Францусзкой республіки .... І страховки житла), отримання РЕЗЕРВАЦІЇ в електронному вигляді, бо, ви ж не підписали з ними ще нічого і нормального підтвердження вони дати не можуть, навіть якщо консультсво, навіть якщо для візи, навіть якщо це програма обміну студентами, яка з самого початку року включена в розрахунок місць в цьому гуртожитку і для цих студентів місця резервуються. Загалом, житло я знайшла. Не швидко, не легко, не зрозуміло, АЛЕ реально.

Стипендія від ВНЗ покриває 40% витрат. Може бути менше, але точно не більше. Я жила на приблизно 1000 € в місяць, отримуючи стипендію, розраховану на кожен день, в середньому, по 450 € в місяць.

Якщо пройшовши через це все, та що там, якщо ви просто вже дійшли до цього місця в статті, у вас великі перспективи і шанси таки поїхати по Еразмусу і вижити.

Тривалість: 1 семестр (у мене це конкретоно було 3,5 місяці)

Важлива порада: не розраховуйте ні на кого, крім себе. Ось взагалі. Ні чеська ні французька сторона, ні досвід попередніх студентів мені не допомогли так, як особиста витримка і величезне бажання домогтися таки своєї мети!

На хвилі натхнення я робила дуже багато кадрів і відео(запрошую у свій інстаграм @ystankevych), а про те, як проходило моє навчання у Франції я напишу в наступній статті.

Вірте в себе і рухайтеся вперед!

Time for a change!

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом