В останні роки серед випускників середніх шкіл України, які вирішили отримати вищу освіту за кордоном, все більшу популярність набуває Словаччина. Цьому є декілька причин: географічна близькість, спорідненість мов, гостинність жителів Словаччини, відносно низькі ціни на товари та послуги, порівняно з іншими країнами Євросоюзу. Навчання у державних ВНЗах країни для українців безкоштовно.

Для отримання вищої освіти у Словаччині абітурієнтам з України необхідно нострифікувати (підтвердити) свій атестат про середню освіту. Так як викладання у ВНЗах йде на словацькій мові, то, зрозуміло, що не обійтися без знання мови. Все це складає певні труднощі. Навчання у старших класах середніх шкіл України, підготовка до ЗНО займають багато сил та часу учнів, до того ж, не кожний середній навчальний заклад нашої країни має спеціалізацію. Часто випускники витрачають багато сил на вивчення шкільних предметів, котрі у майбутньому їм не стануть у пригоді при отриманні вищої освіти, а іноземні мови приходиться вивчати з репетиторами та витрачати немалі кошти.

Але є і інший варіант отримання вищої освіти для українців. Краще продумати все заздалегідь. Справа у тому, що у місті Прешов (Словаччина) вже більше 80 років працює середній навчальний заклад, де викладання ведеться на словацькій та українській мовах – це Об’єднана школа ім. Т.Г.Шевченко. Вона має назву об’єднана тому, що в її складі є як начальна школа, так і гімназія. У 13 класах тут навчається 240 учнів.

Випускники цієї школи однаково вільно володіють українською та словацькою мовами, так як вивчають їх паралельно з перших класів, а також мають можливість вивчити англійську мову та чи російську, чи німецьку мову за вибором. Викладачі гімназії теж знають мови, тому при необхідності завжди готові пояснити те, що викликало труднощі на уроці, на тій мові, яка більш зрозуміла для учнів.

В об’єднаній школі з перших класів навчаються у більшості діти наших співвітчизників, які працюють та проживають у Словаччині. До гімназії (тобто до старших класів) можуть поступати та навчатися діти з України (після 9-10 класів), склавши іспити з мови (української або словацької) та математики, так як цей учбовий заклад спеціалізується на математичному та філологічному напряму. Скласти іспит для українських старшокласників з мови не є проблемою, так як вимоги і в Україні, і у Словаччині майже однакові. Що стосується математики, то навчання у країнах Євросоюзу спрямовано на розвиток логіки, а не на запам’ятовування формул та правил. Задачі, що даються на іспитах будуть розраховані саме на прояв кмітливості. Аналогічно буде вестися і подальше викладання у гімназії. Закінчивши її, нашим хлопцям та дівчатам буде легше навчатися і у ВНЗах, так як там курс на розвиток мислення, логіки, вміння знаходити нестандартні рішення продовжується.

Навчальний заклад є одним з найкращих у місті, має сучасне обладнання, гарну матеріальну базу, комп’ютерні класи.

Учні гімназії з України мешкають у комфортному гуртожитку, харчуються у їдальні, яка розташована у цьому ж будинку. Для них виділено певний час на сніданок, обід, вечерю. У вихідні, коли їдальня не працює, можна приготувати самому або поїсти у кафе. У гуртожитку є пральна кімната, за користуванням якої треба заплатити 10 євро у місяць. На проживання та харчування у місяць виходить десь 100 євро загалом.

Навчання у гімназії триває з 9.00 до 13.30, після обіду достатньо часу для підготовки домашніх завдань. Читальний зал бібліотеки працює до 17.00. У гуртожитку передбачено кімнати для відпочинку учнів, де можна провести вільний час за читанням, переглядом фільмів, спілкування за інтересами, тощо.

Велику увагу у школі приділяється розвитку творчості, розкриттю талантів та здібностей учнів. Хлопці та дівчата з України відмічають дружню атмосферу, яка панує у гімназії. Наприклад, до кабінету директора можна просто зайти з будь-яким питанням, поділитися новиною, ще й пригоститися цукеркою.

Навчання старшокласників у гімназії ім. Т.Г.Шевченко вирішує одразу декілька питань. За час навчання учні досконало вивчають словацьку мову, знайомляться з культурою та традиціями країни, звикають до європейських вимог до освіти, отримають атестат, який не потребує нострифікації, чим значно полегшують собі процес навчання у ВНЗах Словаччини. Так як у гімназії велику увагу приділяють вивченню англійської та німецької мов, то випускникам відкрито дорогу для здобуття вищої освіти практично у всіх країнах Євросоюзу.

Окремо треба зауважити, що випускників гімназії ім. Т.Г.Шевченко раді бачити у Карловому університету у Празі (Чехія) на філологічному факультеті, де вивчається українська мова.

Освітній центр «EUROSTART» проводить консультації по всім питанням, які стосуються освіти у Словаччині. Звертайтеся в будь-який час.

Ознайомчі поїздки до ВНЗів

Табори за кордоном

Чехія

Польща

Словаччина

Австрія

Німеччина

Кіпр

Швейцарія

Мовні курси в Дніпрі

Дніпро - екскурсії

Профорієнтація та ЗНО

Погода
Education.ua — образование за рубежом